Ciasta, ciasteczka i inne domowe słodycze cieszą podniebienie swoim słodkim smakiem. Choć obecnie tanio możemy kupić gotowe smakołyki, wiele osób woli samodzielnie upiec ciasto.
Nasze mamy i babcie w swoich kuchniach miały zeszyty i książki ze zbieranymi przez lata przepisami. Teraz dzięki internetowi przepisy na ciasta możemy odnaleźć w każdej chwili. Pozwala to nam tworzyć różnorodne i ciekawe słodycze, a jednocześnie sprawia, iż nawet niewprawiony amator może upiec pyszne ciasto.
Najczęściej sięgamy po ciasta z kremem. Kremy nadają lekkiego, słodkiego smaku, a ciasta z nim pięknie prezentują się na stole. Wypieki takie jak kopiec kreta, rafaello czy trzy bit nie są trudne w wykonaniu, a mogą zaimponować naszym gościom nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Zwykle do ich wykonania używa się biszkoptów, ciast ucieranych, kruchych lub herbatników, które są proste i szybkie w wykonaniu oraz wyrosną w nawet złej jakości piekarniku.
Ciastami, które chętniej wykonywały nasze mamy są te drożdżowe. Przepis na ciasto drożdżowe jest prosty. Składa się z drożdży (suchych lub świeżych), mąki, ciepłego mleka lub ciepłej wody, cukru, a czasem również jajka. Proporcje, jak i dodatki mogą się zmieniać w zależności od tego, jaki efekt smakowy chcemy osiągnąć. Używając tego prostego ciasta możemy stworzyć pyszne makowce, jabłeczniki czy też śląskie kołacze.
Domowe ciasta są świetne nie tylko ze względu na smak. Samodzielne wykonanie pozwala na regulowanie ilości cukru lub użycie innych słodzików, aby nasz wypiek był zdrowszy. Podobnie wybierać możemy pomiędzy różnymi typami mąki czy tworzyć mniej kaloryczne kremy. Tworząc własne słodycze mamy pewność, jakiej jakości produkty zostały użyte przy pieczeniu.
Czy tradycja pieczenia ciast zostanie zabita przez łatwo dostępne słodycze sklepów czy cukierni? Miejmy nadzieję, że nie. Nic wszak nie zastąpi zapachu i smaku domowego wypieku.